Eszpresszó: mire is gondolsz, amikor ezt a szót hallod. Lehet, hogy arra a helyre ahol kávét lehet inni, de én most nem erről írok, hanem arról a sötétbarna aromás italról, amely az egész világot meghódította. Az eszpresszó a kávénak egy olyan különleges fajtája, amelynek mind a hozzávalói, mind az előállításának technikai feltételei eléggé szűkre szabottak.

Eszpresszó

 

Eszpresszó: a készítés feltételei

(Az olasz nyelvű változat használatát az támasztja alá, hogy az első eszpresszó kávégépet Triesztben szabadalmaztatták és a kávé kultúrája Olaszországban érte el tetőfokát.)

A kávé:

  • legyen jó minőségű
  • frissen és megfelelő finomságra őrölve
  • szakszerűen pörkölt (megfelelő aromájú)
  • ha a pörkölés még friss is, az már a fele mennyország, de erre nagyon kevés helyen van lehetőség
  • 7-11 g kávé egy adag eszpresszóhoz

Megjegyzés:

A kávék előállítói a pörkölt és darált kávékat igyekeznek olyan csomagolással ellátni, amely minél inkább megtartja a kávé minőségét, aromáját, de a frissen pörkölt és darált az igazi.

A víz:

  • legyen friss
  • közepes keménységű víz

A kávéfőző:

  • a víz legyen 90-96 fokos
  • a szivattyú nyomása: 9 bár (újabban már vannak 15 barral dolgozók is)
  • a főzési idő 25 – 30 másodperc

Az eszpresszó kávé:

  • 30 ml (a ristretto 20 ml)
  • testes, sűrű
  • habja 3 – 4 mm a kávé tetején, tartóan, 3 – 4 percig megmaradó, mogyorószínű
  • aromája kiegyensúlyozott (keserű-savanyú-édes kombinációja)
  • illata keleties, a csonthéjas gyümölcsök aromájára emlékeztető

Tálalása:

  • melegített, kis méretű csészében, esetleg kis füles üveg pohárban (ez utóbbi látványosabb)
  • csészealjjal, szalvétával, vízzel
  • cukorral

A kávé hatása

A legismertebb hatások:

  • a benne levő koffein élénkítő
  • vízhajtó
  • sajnos, a fogakat elszínezi (csökkenthető utána vízivással

Érdekességek a kávéról

  • Johann Sebastian Bach is dicsőítette az aromás italt Kávékantáta c. művében.
  • Az első automata eszpresszó kávégépet és a vákuum csomagolást Illy Ferenc (Francesco Illy) magyar származású vállalkozó szabadalmaztatta, aki Temesváron nevelkedett, majd az első világháború után Triesztben telepedett le.
  • A kávé világnapja: szeptember 29 sok országban, nálunk is (van, ahol máskor tartják)
  • Az arabok a kávét egyes helyeken kardamommal (fűszerféle) isszák

 

A kávéról itt olvashatsz.

 

Forrás: Wikipedia

A weboldal az Ön kényelme érdekében ún. cookie-kat vagy sütiket használ. További információk

Az Uniós törvények értelmében fel kell hívnunk a figyelmét arra, hogy ez a weboldal ún. "cookie"-kat vagy "sütiket" használ. A sütik apró, tökéletesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal helyez el az Ön számítógépén, hogy minél egyszerűbbé tegye az Ön számára a böngészést. A sütiket letilthatja a böngészője beállításaiban. Amennyiben ezt nem teszi meg, illetve ha az "Engedélyezem" feliratú gombra kattint, azzal elfogadja a sütik használatát.

Bezárás