Pizzaszósz eltevése

Pizzaszósz eltevése: lényegében sűrített paradicsom eltevése, hiszen a pizzaszósznak ez az alapja. Kiegészítők az extra szűz olíva olaj, az oreganó és esetenként a mozzarella sajt.

sűrített paradicsom 1

Pizzaszósz eltevése – recept

Elkészítési idő: 135 perc (ebből munka: 45 perc.

Hozzávalók

300 – 400 g sűrített paradicsomhoz

  • 4 kg paradicsom
  • 2 evőkanál kristálycukor
  • 1 evőkanál só

Előkészítés

  • A paradicsomokat (egyszerre 5 – 6 darabot) kereszt alakban metszd be a szárral ellentétes oldalon.
  • 1 perc után kiveszed és eltávolítod a héját.
  • Feldarabolod. A lédús belső részt a magokkal együtt eltávolítod. Szűrőkanálba téve lecsepegteted. A lét ivóléként el lehet fogyasztani.
    A megtisztított paradicsomokat (2, 3 kg lett) feldarabolod és lábasba teszed.

Sűrített paradicsom elkészítése

  1. A feldarabolt paradicsomot felteszed főni. Legalább 90 perc szükséges a főzéshez, hogy utána fel tudjuk dolgozni.
    Paradicsom feldarabolva

    Paradicsom feldarabolva

    Főzés 2

    Főzés 2

  2. Botmixerrel pépesíted. Beleteszed a cukrot és a sót.
  3. Forrón üvegekbe töltöd ügyelve arra, hogy minél kevesebb levegő maradjon az üvegben. Az anyag tetejére vékony rétegben extra szűz olíva olajat öntesz.
  4. Az üvegeket lezárod.
  5. Az így előkészített üvegeket száraz dunsztban hagyod kihűlni (egy napig hagyd benne).

Elkészítési idő:

  • Héj, leves rész és magok eltávolítása: 30 perc
  • Darabolás: 5 perc
  • Főzés: 90 perc
  • Üvegekbe töltés: 10 perc

Összesen: 135 perc (ebből munka 45 perc, de további odafigyelést igényel.

Sűrített paradicsom 2

Sűrített paradicsom

Pizzaszósz eltevése – tárolás, felhasználás

  • A kihűlt üvegeket felcímkézed és végleges helyükre – lehetőleg hűvös, szellős – állítod.
  • Felbontás után hűtőszekrényben tartod, és lehetőleg 2 héten belül felhasználod.
  • Készíthető belőle: paradicsomleves, paradicsommártás, pizzaszósz.

Pizza készítésekor a paradicsomos alapot a megformázott pizza tésztára kened (nem túl sokat, hogy a tésztát el ne áztassa). Extra szűz olíva olajjal megkened, majd oregánóval megszórod. Ha a recept szerint szükséges, mozzarella darabokat is teszel rá.

Pizza feltét készítése

Kitérő:

A pizza sütésénél a paradicsom, az olíva olaj, az oregano (esetleg a mozzarella sajt) ízei “összeolvadnak” és ez adja a pizza hihetetlenül finom alapízét, amelyet a feltét koronáz meg. Ez a finom pizza készítésének egyik titka (van még néhány). Ezért készítjük és ezért szeretjük.

 

Képek: saját készítésű pizzaszósz alap saját felvételei.

Tagged

Related Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..